Az Istenszülő születésének búcsúja – Kisboldogasszony búcsú

Máriapócs Szeptember 10-11.

     Az Istenszülő születésének búcsúját tartották 2005. szeptember 10-11-én a görög katolikus Mária-kegyhelyen, Máriapócson.
    A Jubileumi Év kiemelkedő ünnepére már szombaton zarándokok ezrei érkeztek, akik bekapcsolódhattak a Kegytemplomban és a templom körül zajló szertartásokba. A két napos ünnep alatt folyamatos gyónási lehetőséget is biztosított a Kegyhely az új gyóntató folyosón, a szintén újjáépült belső tábori oltár mellett.
     Vasárnap a 9 órás reggeli Szentmisét dr. Seregély István egri érsek végezte. A könnyező Istenszülő kegytemplománál ünnepi beszédében a keresztény családok felelősségét és jelentőségét emelte ki.
     A vasárnapi ünnepi Szent Liturgiára közel hatvanezer zarándok érkezett, a szertartást a Magyar Televízió élő adásban közvetítette. A Liturgián dr. Keresztes Szilárd megyéspüspök meghívására dr. Seregély István egri érsek, az MKPK most leköszönt elnöke mondott ünnepi beszédet.
     Érsek úr beszédében utalt az édesanyák felelősségére, s hogy milyen fontos egy édesanya számára, hogy gyermekeit hogyan készíti fel az életre. Ezért kiemelkedő szerepe van az oktatásnak, s nagy figyelmet kell fordítanunk a nevelésben, oktatási intézményekben munkálkodók felé, hogy a következő nemzedék jobbá nevelődjön tanítóitól. Rámutatott az oktatás mai nehéz helyzetére és bemutatta a „Suli-vonal” nevű kezdeményezést.
     Az ünnepi oltárnál Keresztes Szilárd megyéspüspök és Seregély István egri érsek a görög katolikus iskolák lelkivezetőivel és hitoktató pajaival együtt könyörgött az Istenszülőhöz, megnyitva ezzel a közös ünnepléssel a 2005/2006-os tanévet is, s ráirányítva a figyelmet az oktatás felelősségére.
     Nyíregyháza, 2005. szeptember 12.